Περί…

Περιγραφή μαθήματος
Η σειρά μαθημάτων φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα ταξίδι στην τέχνη και την τεχνική, στη γνώση και την πρακτική της πιο προσιτής πλέον τέχνης, της ψηφιακής φωτογραφίας, από τη γέννησή της έως την επεξεργασία και προβολή της.
Το ταξίδι ξεκινά από το τι είναι το φως και πώς λειτουργεί η αίσθηση της όρασης στους ανθρώπους, προχωρά στον ορισμό βασικών εννοιών της ψηφιακής τεχνολογίας και της ψηφιακής αποτύπωσης, περιγράφει την ιστορία της φωτογραφίας και τις φωτογραφικές μηχανές του παρελθόντος, επικεντρώνει την ανάλυση στις σύγχρονες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, τα χαρακτηριστικά και τους διάφορους τύπους τους, συμπληρώνει με τον βοηθητικό φωτογραφικό εξοπλισμό (φίλτρα, τρίποδες, φώτα, φόντα, τραπέζια φωτογράφισης).
Συνεχίζει με την παρουσίαση των βασικών αρχών φωτογράφισης από τη σύνθεση (κανόνες τρίτων και χρυσής αναλογίας), το ξάκρισμα, τη ρύθμιση της έκθεσης, τις ρυθμίσεις διαφράγματος και ταχύτητας, την ευαισθησία ISO, το φωτισμό, την ειδίκευση στη φωτογράφηση διαφορετικών θεμάτων (πορτραίτα, τοπία, νυχτερινές, αθλήματα, κοκ), έως την επιλογή φωτογραφιών για έκθεση.
Στη δεύτερη ενότητα μαθημάτων, γίνεται εισαγωγή στην ψηφιακή επεξεργασία φωτογραφιών με τη χρήση ειδικευμένων λογισμικών πακέτων. Στη φάση αυτή αναπτύσσονται τεχνικές επεξεργασίας φωτισμού και χρώματος, μείωσης θορύβου, αύξησης της ευκρίνειας, αλλαγής διαστάσεων και ανάλυσης, δημιουργικής χρήσης φίλτρων, σύνθεσης φωτογραφιών και εκτύπωσης.

Πρόγραμμα ωρών διδασκαλίας
Δίωρο εβδομαδιαίο μάθημα με θεωρία και πρακτική άσκηση. Σαφές πρόγραμμα για κάθε ακαδημαϊκό έτος φαίνεται στις ανακοινώσεις.

Συνεργασία
Όσοι παρακολουθούν το μάθημα μπορούν να επικοινωνούν για συνεργασία ή τυχόν απορίες σχετικά με το μάθημα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση info@georgepavlides.info.

Προτεινόμενη ενδεικτική βιβλιογραφία

  • ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ, Γ. Παυλίδης, Έκδοση 1, 2011
  • ΨΗΦΙΑΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ 4η ΕΚ, FREEMAN, ISBN 9789604611225, ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ, 2009
  • ΨΗΦΙΑΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΤΣΑΦΟΣ.Γ., ISBN 9789608152076, NEXUS PUBLICATION, 2009
  • Ιστορία της ελληνικής φωτογραφίας, Ξανθάκης, Άλκης Ξ., ISBN 9789600312751, Καστανιώτη, 1994