Το θέμα της αγοράς ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής

Posted on

Το θέμα της αγοράς φωτογραφικής μηχανής είναι κατά την άποψή μου θέμα επιλογής βάσει κάποιων προδιαγραφών. Οι προδιαγραφές αυτές έχουν να κάνουν κυρίως με δυνατότητες που σου δίνει η μηχανή αλλά δεν πρέπει να ξεχνούμε δύο ακόμη παράγοντες: το κόστος και την εμπειρία ή το “όνομα” του κατασκευαστή.

>> Ξεκινώντας από το τελευταίο, εγώ προσωπικά αισθάνομαι μεγαλύτερη σιγουριά όταν κοιτώ μια μηχανή από κατασκευαστή με εμπειρία στη φωτογραφία. Μιλώ δηλαδή για εταιρείες που παραδοσιακά ασχολούνταν με την κατασκευή μηχανών από την εποχή της αναλογικής φωτογραφίας. Έτσι κάποιες σχετικά πιο πρόσφατες στο χώρο εταιρείες που προέρχονται από
τον τομέα κυρίως των υπολογιστών ή των οικιακών συσκευών δεν τις έχω πρώτη προτίμηση.

>> Πηγαίνοντας στο κόστος, εδώ είναι ένα καθαρά προσωπικό ζήτημα και νομίζω πρέπει ο παράγοντας κόστους να μπει στην προσπάθεια επιλογής μόνο ως περιορισμός.

>> Τώρα ως προς τις δυνατότητες της μηχανής, θα πρότεινα τα εξής:

– Ανάλυση: — αδιάφορο! ακόμη και με 3 MPixel αλλά με καλή ποιότητα αισθητήρα είσαι ΟΚ

– Τύπος αισθητήρα: εδώ θέλει ψάξιμο και προσοχή κυρίως ως προς την ποιότητα αλλά και το λεγόμενο crop factor δηλαδή το ποσοστό κάλυψης που δίνει σε σχέση με το 35 mm film (όπως σας είπα στο σεμινάριο). Ως προς την ποιότητα πρέπει να δεις τεστ της μηχανής από σοβαρά sites (π.χ. dpreview), ενώ ως προς την κάλυψη σε σχέση με 35 mm δίνεται συνήθως ένα μέγεθος π.χ. full frame, APS-C, ή μια τιμή σε ίντσες (δες κι εδώ Digital camera sensor sizes, Image sensor format, Making (some) sense out of sensor sizes).
Εννοείται ότι όσο μεγαλύτερος ο αισθητήρας τόσο το καλύτερο για την ποιότητα.

– Είναι καλό να έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης RAW φωτογραφιών και λογισμικό επεξεργασίας (μπορεί να βρεθεί και γενικής χρήσης)

– Δυνατότητες ταχύτητας: τουλάχιστον στο διάστημα Β – … (το Β σημαίνει όσο κρατάς πατημένο το κουμπί φωτογράφισης έχεις ανοικτό το κλείστρο και άρα μπορείς να φωτογραφίσεις ακόμη και σε σκοτάδι – φυσικά αφού ακινητοποιήσεις τη μηχανή).

– IS0 στο διάστημα τουλάχιστον 100 – 1600

– Επιθυμητή (αλλά όχι υποχρεωτική) η δυνατότητα καταγραφής βίντεο HD

– Δυνατότητα συνεχούς φωτογράφισης (continuous shooting) με τουλάχιστον 3 fps

– ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ επαναφορτιζόμενη μπαραρία λιθίου!!!

– Φακός που να καλύπτει τις βασικές ανάγκες σου με βάση προτεραιτότητες που δίνεις. π.χ. αν έχει περισσότερη σημασία το μεγάλο πλάνο (αστικές περιοχές, τοπία κοκ) πηγαίνεις σε ευρυγώνιο διαφορετικά σε μεσαίο και τηλεφακό. Ένα φάσμα 30-200 mm είναι το καλύτερο εύρος φακού αλλά συνήθως το ακριβότερο 🙁 Δυνατότητες διαφράγματος: τυπικά σε ένα διάστημα f/2.8 – f/22 ή αντίστοιχα ανάλογα με το φακό

– Κάποια κάρτα μνήμης περί τα 4 GB

– Πρόσθετα (κάποια προαιρετικά): Δυνατότητα επιλογής του σημείου εστίασης πάνω στην εικόνα, δυνατότημα Dynamic Lighting, διάφορους τύπους φωτομέτρησης (π.χ. spot, matrix, κοκ), διάφορα έτοιμα προγράμματα φωτογράφισης, ενσωματωμένο φλας και δυνατότητα σύνδεσης (είτε καλωδιακά είτε ασύρματα) με εξωτερικό φλας για στούντιο

– …και ένα card reader για την αντίστοιχη κάρτα μνήμης…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.